0894 360 350

Всички знаем, че акумулаторът е важна част от автомобила, която трябва да бъде следена под лупа. По своето приложение акумулаторите се делят на два вида: по тяхното приложение(за автомобили, морски и др.) и спрямо това как са изработени (мокри, гелови и със стъклена вата – AGM).

Геловите акумулатори са по-скъпи, защото имат висок стартов ток, много издръжливи са  и имат оптимален капацитет. Освен това животът им е по-дълъг и не се нуждаят от обслужване, както обикновените. Но зареждат ли се?

Правилно ли е да се зарежда гелов акумулатор?

 

Да, и геловите акумулатори се нуждаят от зареждане. Важно е обаче то да бъде направено правилно, защото в противен случай животът на акумулатора ще бъде съкратен. Съществуват няколко метода за зареждане: бързо зареждане и плаващо зареждане. При единия батерията е свързана с постоянен източник на ток, докато при другия се следи достигане на определен заряд, след което се задържа, докато стойността спадне, за да не прегрее батерията.

Общо взето, зареждането е единствената необходимост от експлоатация на геловия акумулатор.

Предимства на гелов акумулатор пред обикновения:

евтини акумулатори

  • Няма нужда от постоянна поддръжка като обикновения – спестявате пари и се радвате на дълго време безпроблемна експлоатация.
  • Има защита от протичане – заради херметическата си затвореност няма опасност от протичане на резервоара.
  • Лесно и безпроблемно зареждане с подходящо зарядно устройство.
  • Няма нужда от допълнителни екстри за безопасност – може да го носите на самолет, на кораб и къде ли не, без да застрашите живота на някого.
  • Работи много добре при всякакви температури – студ, пек – не са проблем, защото акумулаторът издържа на тях.
  • Не корозира – няма опасност от изтичане на сярна киселина.
  • Липсват недостатъци, освен може би цената – но тя е оправдана предвид дългия му живот.

Ако се нуждаете от нов акумулатор, бил той гелов или обикновен, поръчайте си го онлайн – спестете време и пари, доверявайки се на професионалистите.