смяна ма масло и филтърРаботата на автомобила зависи от много голяма степен от това какви консумативи използвате. Добавките към бензина, маслото, антифриза имат съществено значение за това да удължите живота на частите, които консумативите захранват. Много статии и съвети на тема моторно масло има в Интернет пространството и приоритетно за собствениците на возила е наистина да проявят максимална отговорност, която купуват такива продукти. Питате се защо е важно маслото? Това е кръвта на вашия двигател и именно от това какво масло сте сложили на машината зависи разхода на гориво, шума на двигателя и други. Смяната на маслото обаче е свързано с още един момент, а именно подмяната и на масления филтър. Множество са филтриращите елементи, които са включени в автомобилната система и всеки един от тях си има важна роля за това да спомогне работата на основния елемент в случая двигателя – сърцето на всяко моторно превозно средство.

Защо с маслото се сменя и масления филтър

Като се вземе предвид това, че маслото е една от най-важните смазочни течности за всяка кола то не е за подценяване и факта, че за неговото пречистване е добре да се ползва и филтър. Всеки автомонтьор ще потвърди, че колкото важно е избора на масло толкова е от решаващо значение и какъв маслен филтър ще бъде поставен. Подмяната на едното винаги е свързано с другото така, че винаги когато се сменя маслото се прави и подмяна на масления филтър. Два взаимосвързани елемента, които не се подменят безконтролно и когато си решите. Има годишна смяна на масло или пък при изминаване на определени километри. Работата на маслото е:

 • Да смаже елементите по двигателя;
 • Да се намали триенето на частите в двигателя;
 • Намаляване на корозията;
 • Минимализиране на вибрациите при работа на мотора и т.нат.

И ако си мислите, че ролята на масления филтър е по-незначителна то сте в сериозна грешка. При преминаване на маслото през частите, които смазва несъмнено могат да се образуват утайки и други твърди частици, които да затормозят работата на елементите. Именно поради това тук идва масления филтър, чиято основна задача е да филтрира, предпази маслото от замърсяваниня.

Всеки филтър ли е подходящ за вашата кола

Има универсални авточасти и консумативи, но масления филтър не е от тях.  За всеки модел и марка кола или друго превозно средство се предлагат различни видове маслени филтри. Едни от най-масовите са така наречените потопяеми филтри. Друг вариант са навивните. Независимо от това кой от моделите филтри са препоръчвани за вашата марка, модел и година на производство кола е определящо да имате предвид, че от качеството на масления филтър зависи ефективната и безпроблемна работа на двигателя.Автомобилен Двигател

Ясно е, че винаги при смяна на масло се сменя и филтъра. Можете ли сами да го направите? Това е следващия въпрос, който също не е за подценяване и е добре да се запознаете с рисковете ако решите сами да влизате в ролята на автомонтьор. Спецификата на този вид работи се определя като особено важна. Това налага и ползването на професионални услуги. Ако обърнете внимание ще забележите, че наистина по отношение на смяната на масло сервизите, които предлагат такава услуга са специално обозначени като такива. Т.е. само факта, че действително има компетентни специалисти показва, че има специфика и се изискват умения при извършването на такива дейности.

Стъпки при смяната на маслото  и масления филтър

 • Избор на автосервиз. Желателно е да е доверен;
 • Покупка на масло и маслен филтър от оторизирано представителство или автосервиза, в който ще се извърши смяната;
 • Отстраняване на стария филтър;
 • Източване на маслото;
 • Почистване;
 • Наливане на ново масло;
 • Поставяне на маслен филтър.

Ако решите сами да избирате филтър и масло за предстоящата подмяна на тези консумативи се доверете на търговци, които да гарантират качество и най-добри цени. Ние се доверихме на  Autocenter.BG – изборът на отговорните шофьори.