Когато купувате обувки от пазара, освен на качеството на кожата, лепилото и шевовете, обърнете внимание на цената. Ако тя е достатъчно висока, вероятно обувките са добри. Във всеки случай не е възможно да се провери качеството на обувките. Могат обаче да се следват съветите на някои „експерти“.обувки

Понякога дори експерт не може визуално да  прецени дали дадена двойка обувки е качествена. Това е задача само за специални изследвания, тъй като трудно може да определи от какво са направени нейните ключови елементи. Тези скрити дефекти  почти се елиминират с покупка от магазин, когато производителят е упоменал по-важните неща върху опаковката.

Най-добрият материал за шиене на обувки определено е естествената кожа. Но днес, благодарение на съвременните технологии, обувките от синтетични материали се различават много трудно от тези от естествена кожа, дори и при по-внимателно вглеждане.

Качествените обувки трябва да поддържат стабилно стъпалото и да се огъват достатъчно добре в частта, където се огъва ходилото по време на ходене. Съществува технология за поставяне на индустриални лепила, която е в състояние да държи толкова здраво, че обувките издържат с години без да пропускат на влажно време. И напротив, при използване на некачествени, евтини лепила, дори подсилени шевове с памучни конци, не могат да гарантират, че обувките няма да се разпаднат след няколко седмици.

Бъдете внимателни, когато купувате скъпи кожени обувки и проверете датата им на производство. Понякога те са на по-ниска цена, защото са произведени преди повече години. Лепилата имат недостатъка с течение на времето да изветряват и обувките за влажно време може да пропускат, ако са произведени преди повече години.

Обувките, изработени от изкуствена кожа, също имат право на живот. Въпреки това, специалистите съветват да избягвате зимните ботуши от еко кожа. Изкуствената кожа, също така, не е допустима за ботуши за деца. Те са дори по-уязвими, когато са направени от такъв материал, защото позволяват изпотяване на краката.

Качествените обувки трябва да се продават в кутия с всички атрибути на компанията. Уважаващият себе си производител няма да пожали пари за това. Разбира се, ние не трябва да забравяме да се грижим добре за обувките, за да удължим живота им.