Заради изтичане на срока на експлоатация на водомера от Софийска вода налагат на блокове, жилищни кооперации и домакинства с експлоатирани над 10 години водомери да се заемат с тяхната подмяна. Обикновено този ангажимент се поставя на домоуправителя, който да ангажира търсенето, наемането и сключването на договор с водопроводни фирми, които отговарят на критериите за предлагане на такива услуги. Разбира се водомерите като един от уредите, които подлежат на задължително узаконяване няма как да бъдат подменени от всяка една фирма, която предлага ВиК услуги на територията на София. Затова днес ще акцентираме върху това как да наемете специалисти по смяна на водомери в домовете си в столицата и колко би струвала за едно домакинство подобна дейност.

Фактическата подмяна на водомерите не е никаква философска работа и всъщност всеки сръчен и малко опитен водопроводчик би се справил абсолютно успешно с поетия ангажимент. Но си има правила, с които е определящо да се съобразим за да можем законово да ползваме водата и да плащаме сметките си. Именно спецификата на ВиК услугата е в основата на това да се търси правилната алтернатива, а не за се доверяваме само на нашите лични умения или на тези на съседа за смяната на уреда, измерващ потреблението ни на вода за битови нужди. Така, че първата точка, от дневния ред, която стои пред всеки домоуправител или домакинство е да се потърси екип, който да е лицензиран за смяна на водомери София. Само наличния лиценз е основателна причина да се доверите на въпросната фирма, тъй като това на практика означава, че ще бъдат спазени всички изискуеми регламентирани правила от Софийска вода АД. Като всеки друг подобен вид услуга е логично да си заплатим като клиенти и съответната тарифа. Но имайте предвид, че освен самите монтажни и демонтажни дейности ангажимент а домакинствата е да се закупи и нов водомер. Но, разбира се, водомера като уред следва всяко едно домакинство да си закупи. Знаете ли, че освен изискването за лицензирана фирма, която да смени водомера то от Софийска вода АД имат и изрични изисквания към измервателните уреди. Всъщност, с тях са запознати всички лицензирани фирми и с цел поетапното дигитализиране на системата на водния доставчик следващия критерий за подбора на нов водомер е той да разполага с опция за дистанционно отчитане.Водомер

Дигиталните водомери не са толкова евтини колкото тези с аналогово отчитане, но все пак от фирмите, които могат да предоставят услугата смяна и продажба на нови водомери могат да  се направят изгодни оферти, които да отговорят на възможностите на домакинствата от една жилищна кооперация или блок. А когато се поръчват над 20 водомера то е ясно, че отстъпката, която ще получите би била наистина добра и удовлетворяваща финансовите възможности на повечето от хората, на които им предстои да подменят своите водомери в жилището.

Така, ако трябва обобщим до тук казаното(написаното) то е за това, че първо – имаме нужда от лицензирана фирма от София, която да направи подмяната и узаконяването на новия водомер, и второ – да изберем измервателен уред, който да отговори както на изискванията на доставчика, така и на финансовото ни състояние. Ще кажете, че за София на фона на високата конкуренция и при този вид услуги няма как да не намерим точно онова, което търсим. фактите са повече о показателни и ако се водим от опита и позициите на една фирма за смяна на водомери то наистина няма как да не останем удовлетворени от крайния резултат. Получаваме нов водомер, с дистанционно отчитане, което пък от своя страна не ни ангажира да бъдем винаги на разположение у дома, когато инкасатора минава да събере показанията. Ето ги и ползите от смяната на старите аналогови водомери в София с такива с дистанционно отчитане.