ремонтПитали ли са ви по време на технически преглед как се държи колата ви на пътя? Дали сте забелязали някакви промени в стабилността, клатушкане дори на равен път, шум? Въпросите са напълно основателни, тъй като ходовата чест на превозното средство има огромна заслуга за безопасността и сигурността и в това се състои целта тя винаги да бъде в изправност. Ходовата част на автомобила се състои от редица части. Едни от тях са по-малки като габарити, а други по-големи. В зависимост от ролята всъщност се определя значимостта на един или друг детайл, а не как изглежда и колко е малък или голям. Днес ще разгледаме по-детайлно ролята на носачите по ходовата част на превозните средства, тъй като независимо от на пръв поглед невзрачните си габарити спрямо останалите авточасти, значението им за осигуряване на стабилност по време на движение е определяща за безопасността ни.

Главни функции на носачите

Всеки един от елементите, независимо от това в коя система на автомобила се намират си има своето предназначение за ефективното функциониране на превозното средство. Така е и при носачите. Основно в две направления са съсредоточени техните функции:

  • Поддържаща, която е свързана с опората на автомобила върху колелата както и правилното разпределение на тежестта върху тях;
  • Направляваща функция. Тук работата на един носач е да контролира поведението на колелото в зависимост от неговото действие – спиране, ускоряване, завиване.Ремонт На Автомобили

Повредата на носачите като важни части от ходовата част на превозното средство обикновено се получава от шофирането по неравни пътища. А сами осъзнавате и сте изпитали на собствен гръб факта, че българската пътна мрежа не се слави с добри показатели. Така, че няма как да се избегне ремонт или смяна на носач при неговото износване и дефектиране.

Освен изброените основни функции на носачите  е важно да отбележим и това, че те са реалната връзка между шасито и колелата.  Те осигуряват правилното положение на колата на пътя и гарантират безопасността ни както при ниска така и при висока скорост. Така най-главно можем да опишем ролята на носача в автомобилната ходова част, а приоритет и отговорност на водачите  е при настъпване на промени, сигнализиращи за дефект да се обърнат към съответните автомонтьори.

Задължителна ли е смяната на носачите при повреда

Минавайки през неравен път колелата са тези, които са в съприкосновение с дупки, прорези по настилката както и всякакви други неравности като акъл, камъни. Няма как това да не се усети в купето при носачи, които са към края на своя живот. Усещането и на най-дребните вибрации, друсане, дори натъртване са част от симптомите, за които трябва да следите. Тъй като носачите гарантират стабилността на шасито и колелата то при подобна симптоматика е логично да се съсредоточите върху неприятното усещане е да потърсите квалифицирано мнение.

Видовете носачи според вида на конструкцията за която се използват биват:

  • Горни;
  • Долни;
  • Десни;
  • Леви.

Практиката показва, че износването дори на един от тях предполага да се извърши подмяна и на останалите. Така ходовата част ще бъде ефективно балансирана и вече няма да усещате досадните вибрации и шумове по време на движение.

Избора на резервни носачи също има значение за ефективността на ремонта. Обикновено автосервизите работят с доверени доставчици на авточасти, но понякога самоинициативно някои клиенти си носят резервните детайли, които са намерили на по-евтина цена. Тази практика не, че не няма да ви спести пари, но крие рискове да ви се пробутат насочи, които са с нерегламентиран произход и вместо в услуга да се превърнат в сериозна предпоставка за по-сериозен проблем. Именно поради това ви съветваме ако сами желаете да изберете авточастите си да се доверявате само на търговци с дългогодишен опит, предоставящи гаранция за качеството на предлаганите стоки.