Часовникарството като занаят е на изчезване. Все по-малко хора решават да се специализират в този вид дейност, като най-често наследяват професията от бащите и дядовците си. Поправката на даден часовник е много фина материя, изискваща прецизност и точност от страна на човека, който се е заел да ремонтира даден часовник. Това означава, че ако нямате необходимите търпение и умения, този занаят не е за вас и е по-добре да се ориентирате към нещо друго!водоустойчив часовник

Все пак, ако сме решили че това е нашето призвание в живота, следва да се запитаме как да се научим на този занаят и има ли в страната ни специализирани учебни заведения с изучаване на подобна дисциплина/материя. Ако нямаме роднини, които да ни „завещаят“ тази професия, къде тогава да се насочим, за да я усвоим?

Някога в миналото е имало университет със специалност „Часовникарство“, но към настоящия момент тя е вече закрита. Затова опциите да изучавате подобен вид наука са или да заминете в чужбина (Швейцария, или Германия), или да научите занаята от някой ваш близък роднина. Но имайте предвид едно: часовникарството е призвание, като любовта ви към това да вдъхвате нов живот на нещо старо, или повредено, би следвало да е голяма и ако това не ви „влече“, няма смисъл да се заемате с подобни дейности.

Независимо от това дали става въпрос за водоустойчив часовник, или друг вид, всеки един модел е съставен от множество микроскопични части и компоненти, които изискват спокойна и сръчна ръка при поправката им. Сами се сещате, че не всеки би се справил с тази задача и точно в този смисъл казахме, че часовникарството е призвание, а не просто някаква професия… Определено е нужен и малко талант, за да бъдете майстор-часовникар, като ако успешно усвоите този занаят при някой опитен специалист, или в реномиран университет, то шансовете ви да се реализирате успешно са доста големи. Например, можете да работите към някоя голяма фирма за часовници (дори и такива от най-висок клас), или да си отворите свое собствено ателие. Варианти има, стига да сте сигурни, че именно това е вашето призвание и искате да му се посветите!

Придобивайки „титлата“ часовникар, ще можете да ремонтирате всякакви часовници: водоустойчиви, супер луксозни, по-обикновени, или такива с много специфичен механизъм. И бъдете сигурни, че винаги ще имате работа, поради факта че часовниците са се носели и в миналото и сега. Хората, които просто носят на ръката си водоустойчиви, или друг вид часовници, не се замислят колко сложно е устроен техния аксесоар, но вие като специалисти в тази област ще сте напълно наясно и ще имате привилегията да вдъхвате нов живот това фино изделие – часовника!